Bookmark and Share

2012: Un any intens

L’any 2012 ha sigut per a Biocat especialment intens per diversos motius. D’una banda, algunes activitats habituals han adquirit una dimensió excepcional. Aquest ha estat el cas de la participació a la BIO International Convention, celebrada del 18 al 21 de juny a Boston. Biocat va coordinar una delegació molt nombrosa (50 empreses i 22 institucions) encapçalada pel president de la Generalitat, Artur Mas. La cita internacional més important del sector va ser també el marc de la presentació de l’informe Catalonia Life Sciences Report 2011, editat per l’empresa Ernst & Young amb dades de l’Informe Biocat 2011. L’estudi avala la BioRegió de Catalunya com el bioclúster més important de l’Estat espanyol i un dels més actius a nivell europeu.

També va adquirir especial rellevància l’edició 2012 del programa BioEmprenedor XXI, que es va aprofitar per fer balanç dels cinc anys d’aquesta iniciativa, que ha propiciat en aquest temps la creació de quasi 40 empreses i més de 100 llocs de treball d’alta qualificació.

D’altra banda, la posada en marxa de nous projectes europeus, que s’han sumat als ja actius, ha intensificat l’activitat de col·laboració internacional, tant en l’àmbit de la cooperació científica i la transferència tecnològica (Interbio, ETTBio, Health-TIES, Bilat 2.0, Transbio) com en el de la internacionalització (bioXclusters).

Però una part important de l’activitat s’ha dedicat també a la preparació de projectes que han de materialitzar-se durant el 2013 o en els anys futurs, projectes en alguns casos de gran transcendència per a la BioRegió. En aquest capítol hem d’incloure la posada en marxa dels grups de treball per impulsar la participació catalana en sengles candidatures de KIC (Comunitat de Coneixement i Innovació) de l’Institut Europeu d'Innovació i Tecnologia (EIT), en salut i alimentació, respectivament.

En aquest mateix capítol hem de situar tot el treball de preparació que s’ha fet el 2012 per a la posada en marxa de la iniciativa de desenvolupament de talent Moebio, i del seu programa insígnia d·HEALTH Barcelona, que té per objectiu la formació de líders d’innovació i emprenedors en l’àmbit hospitalari. Per afrontar aquest nou repte, Biocat col·labora amb diverses entitats de referència internacionals, com l’escola d’emprenedoria KaosPilots, el director de la qual, Christer Windeløv-Lidzélius, va participar a l’edició 2012 del Bizbarcelona.

La presència de Biocat durant el 2012 a fires internacionals com BioEurope Spring Amsterdam i BioEurope Hamburg també se situa entre les inversions de futur, en aquest cas per captar públic i visibilitat internacional per a l’edició 2013 de BioEurope Spring que s’ha de celebrar a Barcelona.

Les millores introduïdes a eines clau per al coneixement del sector, com el Directori Biocat, o l’impuls de les eines de comunicació (web, butlletins, xarxes socials...) formen part d’aquestes inversions de futur a les que s’ha dedicat un esforç sostingut i notable.

Finalment, en aquest resum també cal fer esment de la consolidació d’iniciatives com el centre internacional de debat científic B·Debate, una iniciativa de Biocat i l’Obra Social “la Caixa”, que té com a objectiu fer de Barcelona i Catalunya un referent científic internacional organitzant debats i simposis sobre la recerca i la ciència de frontera. Les 12 activitats del programa 2012 van apropar-nos el coneixement de quasi 300 ponents, investigadors de primera línia, la majoria internacionals.

Una nova edició del programa Biocàpsules, la quarta Escola d’Estiu del Medicament (SSM4) o l’impuls de les xarxes temàtiques Oncocat i BioNanoMed, són altres activitats destacades d’un exercici que Biocat s’ha esforçat per pensar i executar al servei de tots els agents de la BioRegió de Catalunya.