Bookmark and Share

B·Debate organitza dotze debats d’alt nivell científic internacional a Barcelona

B·Debate-International Center for Scientific Debate és una iniciativa conjunta de Biocat i l’Obra Social “la Caixa” que té per objectiu organitzar debats internacionals en les fronteres del coneixement, capaços de convocar als millors especialistes de cada àmbit i promoure el diàleg interdisciplinari per donar resposta als grans reptes que la societat té plantejats.

El programa s’elabora mitjançant una convocatòria pública on concorren els millors centres de recerca i investigadors del país, i combina debats tancats per a grups reduïts d’especialistes, simposis oberts a la comunitat científica catalana, i conferències i xerrades adreçades al gran públic. L’objectiu és situar Barcelona i Catalunya com un referent científic internacional i, alhora, impulsar el coneixement i la participació social en els grans debats ètics i intel·lectuals entorn a la ciència.

Al llarg del 2012, B·Debate va organitzar dotze jornades de debat amb una vintena d’entitats nacionals i internacionals de referència, aplegant un total de 281 ponents (un 60% internacionals) i 1.839 assistents. Per qüestions logístiques, una de les jornades s’ha celebrat el gener de 2013.

Programa:

Progress and Challenges on HPV Vaccination and Screening in Developed and Developing Countries (març)
• 
Good Practices for Fostering Transformative Research in Health and Life Sciences (maig)
• 
Setting the Future For Water and Health Research (maig)
• 
Als orígens de la ment humana (maig-juny)
• 
Avenços del làser en medicina (juny)
• 
Beyond Omics Revolutions: Integrative Knowledge for Empowered Healthcare and Research (juliol)
• 
How Mind Emerges from Brain: a View into the Future (juliol)
• 
Alimentar el món. Seguretat alimentària i sostenibilitat en la producció global d’aliments (octubre)
• 
The Future of Plant Genomes: Harvesting Genes for Agriculture (octubre)
• 
Unsolved Problems in Heart Repair (novembre)
• 
Neuroethics: from Lab to Law. A Scientific Scrutiny of Sociability, Responsability and Criminality (novembre)
• Extremely Preterm Babies. Improving Perinatal Care (gener 2013)

Entre els temes tractats, van gaudir d’especial impacte les jornades sobre recerca transformadora (maig), el dedicat a les afeccions cardiovasculars (novembre), el debat sobre neuroètica (novembre) i el simposi sobre nadons extremadament prematurs (gener). En l’àmbit més divulgatiu, els dos cicles de debats realitzats en el marc del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) —Als orígens de la ment humana i Alimentar el món. Seguretat alimentària i sostenibilitat en la producció global d’aliments— van aconseguir desbordar la capacitat de les sales en diverses sessions.

Les jornades de debat científic s’han dut a terme amb una vintena d’entitats i centres de referència internacional com l’Institut Català d’Oncologia, la Fundació Pascual Maragall, el Centre de recerca en epidemiologia ambiental (CREAL), el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), la Universitat Pompeu Fabra (UPF), l’Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), el Centre de Regulació Genòmica (CRG), el Centre en Recerca en Agrigenòmica (CRAG, CSIC-IRTA-UAB),el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Pompeu Fabra i l’Institut de Recerca Hospital del Mar (IMIM), l’Hospital Sant Joan de Déu i l’European Science Foundation.

B·Debate va posar en marxar el febrer de 2012 el seu web (www.bdebate.org), on es publiquen els nombrosos materials que genera cada activitat (ponències, vídeos, entrevistes, manifestos, etc.) i que aspira a convertir-se en un arxiu de referència de la ciència de frontera que es fa a Catalunya i les seves connexions amb la comunitat científica internacional.

B·Debate combina debats tancats per a especialistes i conferències per al gran públic.

Henry Markram, director del projecte "Blue Brain".

Una de les eines presentades durant la jornada "Unsolved Problems in Heart Repair".

La neuroètica és un dels temes que es van tractar als debats.

Les jornades van aplegar un total de 281 ponents i 1.839 assistents.