Bookmark and Share

La preparació del programa d·HEALTH Barcelona i una nova edició de Biocàpsules focalitzen l'activitat de 2012

Biocat promou accions formatives i de desenvolupament de talent dirigides a impulsar l’aflorament de projectes d’emprenedoria d’universitats i d’hospitals, la creació de noves empreses i la formació de gestors per dotar el sistema de professionals qualificats en l’àmbit de la salut i les ciències de la vida.

En aquest sentit, destaca el treball realitzat al llarg de tot l’any 2012 en el disseny i preparació del nou programa  Design Health Barcelona (d·HEALTH Barcelona), el primer que es posa en marxa en el marc de Moebio, una iniciativa formativa que vol impulsar l'emprenedoria, la innovació i el desenvolupament professional en l'àmbit biomèdic. 

Entre novembre i desembre es va dur a terme una nova edició del programa formatiu Biocàpsules de Biocat, amb la participació d’un centenar d’alumnes.

El 2012 també han tingut lloc altres accions de formació com la quarta Escola d’Estiu del Medicament (SSM4), coorganitzada per la Universitat de Mont-real, BiopolisQuébec, el Parc Científic Barcelona (PCB), Biocat, l’Oncopôle, la Universitat Paul Sabatier i la Fundació InnaBioSanté. L’SSM4 és un dels programes formatius més innovadors per a joves doctorands i personal junior de la indústria biofarmacèutica que vulguin tenir una visió general del procés de generació d’un fàrmac, de la idea al mercat. La quarta edició es va celebrar a Montreal i Quebec City (el Canadà) — una de les regions capdavanteres en innovació i biomedicina d’Amèrica del Nord—  i hi van participar 25 estudiants (5 de Catalunya, 5 de França i 15 del Canadà). La formació va anar a càrrec de més de 40 experts de la indústria farmacèutica, biotecnològica i del món de la recerca dels Estats Units, el Canadà, França i Espanya, entre d'altres països.

A l’octubre es va celebrar a Barcelona per primera vegada el 6th SME Bioinformatics Forum, unes jornades de treball on s’han presentat recursos, eines bioinformàtiques i bases de dades de camps diversos com la genòmica i la proteòmica per a l’ús en pimes, organitzades pel Programa de Recerca en Informàtica Biomèdica (GRIB) de la Universitat Pompeu Fabra-IMIM, Biocat, l'Institut Europeu de Bioinformàtica (EMBL-EBI), l'Institut Nacional de Bioinformàtica (INB) i PSIMEx.

Moebio: emprenedoria, innovació i desenvolupament professional

Moebio és una iniciativa que aplega diversos programes formatius que tenen l’objectiu comú de promoure l’emprenedoria i la innovació en l’encreuament de tecnologia, biociències, salut i gestió empresarial, i que respon a l’estratègia de reforçar les capacitats de Catalunya per esdevenir un referent en innovació en tecnologies de la salut, en el marc de la candidatura per liderar una futura comunitat de coneixement i innovació (KIC) de l’Institut Europeu d'Innovació i Tecnologia (EIT).

El programa insígnia de Moebio és Design Health Barcelona (d·HEALTH Barcelona), que es planteja com una incubadora de talent en l’entorn hospitalari per portar noves idees i productes al mercat i, alhora, fer pedagogia del procés d’innovació per dotar el sistema de professionals formats en aquest àmbit.

Amb aquest objectiu, el 2012 es van treballar els acords amb el programa Stanford Biodesign —que fa 10 anys que funciona a la prestigiosa universitat nord-americana i en el qual d·HEALTH Barcelona s’inspira— i amb l’escola d’emprenedoria danesa KaosPilots, reconeguda internacionalment per la seva metodologia disruptiva.

En paral·lel, s’ha establert el marc de col·laboració amb els hospitals on tindrà lloc una de les fases clau de l’experiència formativa (la immersió clínica, de la qual s’obtenen les necessitats no cobertes sobre les que els alumnes elaboren les seves propostes innovadores): l'Hospital Clínic, l'Hospital San Joan de Déu i l'Institut Guttman. La configuració del calendari acadèmic, l’elaboració del pla de comunicació i el contacte amb el nombrós cos de professors internacionals han format el ventall de tasques desenvolupades, que culminaran amb el llançament de la primera edició del curs el proper setembre de 2013.

Pel que fa a les activitats de promoció de la iniciativa Moebio, cal destacar la participació de Christer Windeløv-Lidzélius, director de KaosPilots, a l’edició 2012 del Bizbarcelona, la trobada de pimes i emprenedors organitzada per Fira de Barcelona. De la mà de Biocat, Windeløv-Lidzélius va impartir, el 14 de juny, la conferència Creative Leadership for entrepreneurial challenge, en la qual va parlar de lideratge creatiu.